Ejtsünk néhány szót az alapvető gondoskodásról.

A kutyusok rendszeres ápolása nem csak higiéniai jelentőséggel bír! A rendszeres ápolás, a kutya és a gazdi között bensőséges kapcsolatot alakít ki. Hiszen a simogatás, a fésülés, a kutyakozmetikába való ellátogatás, nem csak a külsejüket, a lelküket is ápolja! Kutyanyírás: A kutyanyírás jelentőséggel bír, mind a nyári hónapokban, mind pedig télen. Nem mindegy ugyanis, hogy […]

A kutyusok rendszeres ápolása nem csak higiéniai jelentőséggel bír! A rendszeres ápolás, a kutya és a gazdi között bensőséges kapcsolatot alakít ki. Hiszen a simogatás, a fésülés, a kutyakozmetikába való ellátogatás, nem csak a külsejüket, a lelküket is ápolja!

Kutyanyírás: A kutyanyírás jelentőséggel bír, mind a nyári hónapokban, mind pedig télen. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora szőrzettel rendelkezik kis kedvencünk. Nyáron a hosszú, dús szőrzet rontja a kis állat komfort érzetét, melege lehet, elviselhetetlenebbek a napok. Télen ha túl rövid a szőr, a kutyus fázhat, szintén ront a komfortérzeten! Megkell találnunk az arany közép útat, amely megfelelő kis kedvencünk számára szőrzet tekintetében! Ebben lehet segítség a kutyanyírás.

Trimmelés: A trimmelés, akár csak a nyírás, nagyon fontos a kedvence ápolásában! Fontos szempont, hogy a szőr trimmelhető legyen! A trimmelés nem más, mint az elhalt szőrszálak kihúzása, eltávolítása, természetesen fájdalom mentesen! Félnivalónk nincs ettől, ugyanis az elhalt szőrszálak eltávolítása után, ismét egészséges szőr növekedést tapasztalhatunk majd! A trimmelhető szőrtípusok között megtalálható a drótszőrű fajta, és a szálkás szőrű kutyusok.

Kutya fogkőtelenítés: A fogkőképződés, minden kutyust és macskát utolér. Előbb vagy utóbb szükségessé válik a kutya fogkőtelenítés, mely fájdalom mentes, ma már ultrahangos módszer segítségével könnyedén kivitelezhető! Fontos hogy foglalkozzunk ezzel, hiszen a hosszú ideje fennálló fogkő, fogíny gyulladáshoz, fogágybetegséghez, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet!

Kutya fültisztítás: A fülápolás nagyon fontos minden kis állat életében! Alap helyzetben a kutyusok fülében, nagyon minimális fülzsír található. Azonban időközönként ellenőrizni kell, hogy nem gyülemlett-e fel mégis, nagyobb mennyiségű fülzsír, kosz, szennyeződés, ugyanis ha nem kezeljük, nem figyelünk erre, fülgyulladáshoz vezethet, mely igen nagy fájdalmat okoz kis kedvenceinknek!

Kutya karomvágás: A kutya karomvágás kiemelt fontossággal bír. Kiskutyák esetében nélkülözhetetlen, hiszen amíg picik, nem mozognak eleget, nem tudják koptatni a karmokat. Ennek következménye lehet, felsérthetik a bőrüket, vagy éppen beszakadhat a karmuk.
Felnőtt kutyáknál, azon kutyusokra kell kiemelt hangsúlyt fektetni, amelyek lehetőség hiányában, nem tudják megfelelően koptatni hosszúra nőtt karmaikat!

Kutya bűzmirigy kezelés:
Felszántja a kutya a földet? Bűzmirigy probléma áll a háttérben. A végbél körül mirigyek találhatóak, melyek kiürülés hiányában gyulladásos folyamatot idéznek elő. Ha a kis kedvence sokszor vakarózik a végbéltájék körül, ha harapdálja magát akkor nagy valószínűséggel bűzmirigy probléma áll fenn, mely mielőbbi kezelést igényel!