Hogyan utazhatnak a kutyák az autóban?

A világ egyik legboldogabb látványa az autó lehúzott ablakában vigyorogva bolhákat szellőztető, lebegő fülű kutya. Elégedett, mert világot lát, a menetszélben széles sávon érkeznek a szagingerek, annyi információ tolul az orrába egy perc alatt, amennyit mi egy hónapos internetezéssel sem tudunk magunkba szívni.

Csak nemrég tudtam meg én is, hogy Németországban, Ausztriában szemrebbenés nélkül megbüntetik azokat, akik nem rögzítik megfelelően az állatokat a kocsiban – akár 50 Eurót is legombolhatnak az emberről. Elvileg itthon is megvolna rá a jogalap, a KRESZ teherszállításra vonatkozó,47. paragrafusa részletesen le is írja a tudnivalókat: A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék.

Vehetünk a kutya méretének megfelelő utazó „box”-ot, (műanyagból, fémből, vagy textilből) az is megfelelő, ha csúszásmentesen van rögzítve. Kutya méretétől s a szállító box méretétől is függ, hogy biztonságosan a hátsó ülésen, vagy inkább a csomagtérben helyezzük el így kedvencünket. Egyterű autó esetében a csomagtérben is utazhat szabadon a kutya, de csak úgy, ha az a célnak megfelelő ráccsal, vagy speciális hálóval le van választva az utastértől.